Trappistinnen uit Brecht verbreden hun klantenbasis dankzij export en toenemende verkoop aan B2B-klanten

Dankzij steun van Flanders Investment & Trade

Om in hun eigen levensonderhoud te voorzien, begonnen de trappistinnen van de abdij in Brecht in 1964 afwasmiddel en zeep te produceren. Mettertijd voegden ze aan hun aanbod ook lichaams- en haarverzorgingsproducten toe. In 2019 maakten de kloosterzusters de sprong naar het digitale tijdperk. Via de webwinkel www.trapp.be bieden ze o.a. modern, zacht badlinnen en hoogkwalitatieve verzorgingsproducten aan, zoals de befaamde biershampoo en douchegel met Westmalle Dubbel. Vorig jaar lieten de Brechtse monialen met de steun van Flanders Investment & Trade hun webshop ook naar het Frans, Engels en Duits vertalen. Die stap naar internationalisering werpt zijn vruchten af.

“In het begin bestond ons online verkoopkanaal alleen in het Nederlands. Nogal logisch dat wij toen voor 99% consumenten uit Vlaanderen en Nederland aantrokken”, legt zuster Katharina, abdis van de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth, uit. “Toch hadden we het vermoeden dat er ook mensen uit andere landen wel eens interesse zouden kunnen hebben voor onze producten. Daarom voegden we eerst een Franse vertaling toe aan onze webwinkel. Die uitbreiding zorgde ervoor dat Franstaligen uit Brussel en Wallonië en alsmaar meer Fransen fan werden van onze douchelakens en trappistenbiershampoo.”

Zodra de Engelse en Duitse taalversies online werden gezet, rolden ook de eerste bestellingen uit Duitsland, Spanje en Denemarken binnen. Onder andere het Esrum Kloster, een oud Deens cisterciënzerklooster uit 1151, is klant geworden van de zusters-trappistinnen uit Brecht. “We krijgen regelmatig de vraag of we ook naar Groot-Brittannië kunnen verschepen. Sedert de Brexit zijn de exportformaliteiten en douaneregels zo complex, dat we op die verzoeken helaas niet kunnen ingegaan”, zegt zuster Katharina.

De zusters-trappistinnen zien nog een andere trend. Waar vroeger bijna uitsluitend particulieren aankopen deden via de webshop, weten ook steeds meer zakelijke klanten zoals uitbaters van bed & breakfasts, kapsalons en schoonheidsinstituten de kwaliteit van TRAPP-badlinnen, shampoos, bodylotions en douchegels te appreciëren.

Moederdag
“Binnenkort viert een groot deel van Vlaanderen moederdag. Dat is traditioneel voor ons een drukke periode”, zegt zuster Sabine, die verantwoordelijk is voor het abdijwinkeltje en de online sales. “In de aanloop naar zondag 8 mei hebben we mooie cadeausets samengesteld met zowel badlinnen als verzorgingsproducten. Men kan de sets heel eenvoudig via de webshop bestellen. Wij zorgen ervoor dat alles keurig aan huis wordt geleverd. Uiteraard kan men ook steeds terecht in ons abdijwinkeltje waar we naast onze eigen producten ook kaarsen, trappistenbier, honing en confituur die door andere kloosters geproduceerd worden, verkopen.”

De zusters-trappistinnen van de Abdij van Onze Lieve Vrouw van Nazareth in Brecht maken deel uit van de Orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie. Deze kloosterzusters leiden een sober, teruggetrokken leven van rust en contemplatie. Ze verdelen hun tijd tussen gebed, lezing en handenarbeid volgens een zorgvuldig ingedeelde dagorde.

Volgens de Regel van Sint-Benedictus moeten ze in hun eigen levensonderhoud voorzien. Daarom worden er in trappistenabdijen economische activiteiten ontplooid. Aanvankelijk weefden en naaiden de monialen in Brecht kerktextiel. Ze produceerden ook afwasmiddel en zeep. Nu verkopen ze o.a. badhanddoeken, douchelakens en ambachtelijke haar- en lichaamsverzorgingsproducten, waaronder de befaamde biershampoo en douchegel met Westmalle Dubbel.

Praktisch

Abdijwinkel van de Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth ​ ​
Abdijlaan 9, 2960 Brecht
Open van maandag - zaterdag van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur en op zondag van 13.30 tot 17 uur. ​
of online via www.trapp.be

Abdijwinkel in Brecht
Abdijwinkel in Brecht

Persrelaties: Yves Panneels, tel. 0498 522 322, [email protected]

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over TRAPP.

Contact

Abdij Onze Lieve Vrouw van Nazareth Abdijlaan 9 2960 Brecht www.abdijnazareth.be

03 313 92 50

[email protected]

www.trapp.be